فرهنگ امروز/ لادن رهبری:
يك رويكرد طراحي محيطي وجود دارد كه تمركز خود را بر جلوگيري از جرم و كاهش ترس از جرم قرار ميدهد. اين رويكرد «جلوگيري از جرم از طريق طراحي» ناميده ميشود. اين رويكرد با تاكيد بر توزيع فضايي جرايم در شهر اين مساله را يادآور ميشود كه فضاهاي مختلف شهري، صرفا به دليل نوع طراحي و شكل، ميتوانند فرصتهايي را براي بروز جرايم شهري مهيا كنند.
ضمن اين كه در صورت افزايش پاسباني اجتماع-محور به فضاهاي امن شهري احتمال بروز جرايم شهري را با حذف يكي از عامل اصلي دخيل در ارتكاب جرم (فضاهاي مساعد بدون محافظ) به شدت كاهش ميدهد. ميتوان ميان طراحي شهري و پاسباني اجتماع-محور با استفاده از نظريهي فعاليتهاي روزمره پيوندي حاصل كرد طوري كه برخي فضاهاي شهري به دليل عدم حضور مديران و محافظان در معرض جرايم قرار ميگيرند. اين فضاها تحت عنوان «فضاهاي فرصت» در نظرگرفته شدهاند. با توجه به ادبيات موجود در تحقيقات جرمشناختي برخي از فضاهاي فرصت به شرح زير قابل شناسايي است:
- فضاهاي تاريك شهري: فضاهاي تاريك شهري در شب، فضاهاي فرصت مناسبي براي ارتكاب انواع جرايم محسوب ميشوند. در كل، نرخ ارتكاب به تمام انواع جرايم در شب بالاتر از روز است. رهبري نشان داده است كه ويژگيهاي فضاهاي عمومي يكي از عوامل تعيينكنندهي احساس امنيت زنان در فضاهاي شهري است. اين مساله در ارتباط مستقيم با پاسبان شهروندي دارد چرا كه اين مطالعه نشان داده است كه وجود روشناييهاي مناسب شهري در شب و امكان ديدپذيري احساس امنيت شهروندان را افزايش ميدهد. زنجانيزاده نيز به مسالهي روشنايي در فضاهاي شهري از جمله ايستگاههاي اتوبوس به عنوان عامل افزايندهي امنيت شهري اشاره ميكند.
- فضاهاي كمعرض: فضاهايي مانند كوچههاي تنگ و باريك به دليل كاهش امكان ديدپذيري از پنجرهها و فضاهاي مشرف، امكان بروز جرايم را مهيا ميكند. سلطاني و همكاران نيز به تاثير ويژگيهاي كالبدي بر احساس امنيت شهروندان در فضاهاي شهري توجه نشان دادهاند. يافتههاي آنان نشان ميدهد كه عبور از معابر كمعرض (كمتر از چهار متر) و زندگي در كنار زمينهاي باير سبب افزايش احساس ناامني در شهروندان ميشود. جيكوبز نيز اين مساله را مطرح ميكند كه در صورت طراحي فضاهاي شهري به شكلي كه فضاهاي شهري به اندازهي كافي قابليت رويت داشته باشند، جرايم در شهر بروز پيدا نخواهد كرد و احساس امنيت شهروندان نيز افزايش پيدا خواهد كرد. بنابراين عاملي كه از نظر جيكوبز مهمترين عنصر در ايجاد امنيت شهري است، خودِ شهروندان هستند كه در كنار فضاي مساعد شهري بهترين سازوكار امنيت شهري را ميسازند.
- فضاهاي منزوي: فضاهاي گريزناپذير شهري مانند مسيرهاي گذر زيرزميني يا پلهاي هوايي معمولا احتمال انزواي افراد را بالا ميبرند. ضمن اين كه به دليل عدم تامين امكان فرار از فضا، احتمال بروز جرايمي مانند حملات جاني و مزاحمتهاي جنسي در اين فضاها وجود دارد. برخي راهكارهاي فضايي براي بهبود وضعيت چنين فضاهايي پيشنهاد شده است مانند ايجاد امكان ديدهشدن از فضاهاي اطراف (براي نمونه ساخته شدن ديوارهها از شيشه يا ساير موادي كه امكان ديده شدن داخل فضا را امكانپذير سازند)، ايجاد كنترل مصنوعي از طريق نصب سختافزارهايي مانند دوربين، تعبيهي تلفن و زنگهاي هشداردهنده براي ايجاد ارتباط مستقيم با مراكز پليس. با اين وجود به دليل بالا بودن ميزان جرايم در چنين فضاهايي بهتر است در طراحي شهري از توليد چنين فضاهايي تا حد امكان خودداري شود و تا جايي كه ممكن است معابر جايگزيني به جاي آنان ايجاد شود.
- فضاهاي بسته: فضاهاي كاملا بسته مانند باجههاي عابربانك دردار، آسانسورها و لوازم حمل و نقل عمومي مانند مترو و اتوبوس كه كاملا بسته هستند و امكان تحرك افراد در آنان كاملا محدود ميشود بايد در معرض ديد و نظارت رسمي قرار داشته باشند؛ در غير اين صورت فضاهاي مناسبي براي بروز جرايم را ايجاد ميكنند. تعبيهي دوربين و ابزارهاي ارتباط فوري ميتواند در تامين امنيت اين فضاها تاثيرگذار باشد.
سایت انسان شناسی و فرهنگ
نظر شما